CLV
systemen

Wat is een CLV-systeem?

CLV staat voor Combinatie Luchttoevoer Verbrandingsgasafvoer. Het is dus een gecombineerd rookgasafvoer- en luchttoevoersysteem. Een CLV-systeem is ideaal in appartementsgebouwen om er meerdere ventilatorgestuurde hoogrendementsketels (HR+ of HR TOP) op aan te sluiten. De afvoer van verbrandingsgassen gebeurt via de binnenbuis, de toevoer van verse lucht gebeurt via de ruimte tussen de binnen- en de buitenbuis.

Voordelen

 • Compact: rookgasafvoer en toevoer van verse lucht in 1 systeem.
 • Praktisch: makkelijk te installeren en te onderhouden.
 • Veilig: gesloten systeem zodat schadelijke gassen niet in woonruimtes terechtkomen.

Verschillende CLV-systemen

 • Onderdruk-CLV (HR+ of HR TOP)
  Een klassiek CLV-systeem met onderdruk (atmosferische werking), waardoor rookgassen in het collectieve rookgasafvoerkanaal nooit kunnen terugstromen naar een toestel dat buiten bedrijf is.
  Meestal wordt met slechts één merk en type toestel gewerkt. Toch kunnen CV-ketels van verschillende fabrikanten of types zonder probleem worden aangesloten.
 • Overdruk-CLV (HR TOP)
  Bij dit CLV-systeem worden de rookgassen met overdruk door het systeem afgevoerd. Een terugslagklep in de rookgasafvoer zorgt dat rookgassen niet blijven circuleren via een toestel dat niet aan staat. Er kan met kleinere diameters worden gewerkt, wat ruimte- en kostenbesparend is.
  Alle toestellen moeten van hetzelfde merk en type zijn om een goede werking en waarborg te behouden.
 • Buiten-CLV
  Een buiten-CLV is ook een CLV-systeem met overdruk. Aan de schouw zelf moeten geen aanpassingen gebeuren omdat er buiten op de gevel een geïsoleerd inoxkanaal wordt geplaatst.
  Een buiten-CLV-systeem is bij appartementen enkel mogelijk als de afstand tussen het toestel en de schacht niet te groot is.

Advies bij nieuwbouw of renovatie

Bij nieuwbouwprojecten plant de architect het CLV-systeem in zijn ontwerp in. Bij oude(re) appartementencomplexen kan men de bestaande CLV-installatie nog gebruiken door een nieuw gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal te plaatsen. Deze afvoerleiding is geschikt voor condenserende verwarmingstoestellen.

Met onze ruime ervaring adviseren wij u graag verder over de mogelijkheden in uw specifieke situatie. Wij komen ter plaatse onderzoeken of u best opteert voor een renovatie of de plaatsing van een nieuw systeem.

contacteer ons

Waarom kiezen voor Miller Heating?

 • Ervaring en expertise
  Onze jarenlange ervaring staat garant voor onze expertise.
 • Onderhoud en Service
  Bij problemen kunt u rekenen op onze snelle service.
 • Erkend CLV-installateur
  Up-to-date kennis door regelmatige opleidingen.
 • Erkende merken
  Wij werken uitsluitend met erkende merken en materialen.